E-jam

TURBUCZ ÉKSZER DV – diákvállalkozók a Szászban

November elején megalakult hivatalosan is iskolánk első diákvállalkozása. A 10.b osztály 5 tanulója vállalta fel, hogy csatlakozik a JUNIOR ACHIVEMENT MAGYARORSZÁG Oktatási Alapítvány évek óta futó kezdeményezéséhez.
A fiatalok ásvány ékszer készítésével foglalkoznak; a beszerzéstől az értékesítésig tartó folyamatot teljesen, egy élő vállalkozáshoz hasonló módon szervezik. A vállalkozásuk neve Turbucz Ékszer DV és tagjai: Turbucz Kata, Árvai-Borsos Bertalan, Zöldi Nóra, Galgóczi Réka Hanna és Poller Szilárd.
2022. december 10-én, szombaton a vállalkozók első vásárukon is részt vettek az Etele Plázában.
A vállalkozás működtetéséhez sok sikert és kitartást kívánunk!
A diákvállalkozás működtetésében Rabóczki István tanár úr vesz részt.

Mikulás nap

JÁRT NÁLUNK A TÉLAPÓ!

2022. december 6-án iskolánkba is ellátogatott a télapó!
Minden terembe bekopogott krampuszaival és édességgel lepte meg a tanulókat!
A télapó munkáját Nagy Fanni tanárnő segítette az iskolánkban. Köszönjük!

Szalagavató

Szalagavató 2022

2022. november 11-én tartottuk végzőseink szalagavató ünnepségét. Az iskolánk életében az egyik legszebb alkalom, amikor tanár és diák együtt emlékezik az elmúlt időszak legszebb pillanataira és képletesen a tanárok és szülők együtt engedik útjukra a fiatalokat új céljaik felé.
Iskolánk igazgatónője, Illésné Takács Éva az alábbi gondolatokkal köszöntötte az érintett tanulókat, megjelent vendégeket és kollégákat:

Kedves Végzős Diákok!
Kedves Szülők, Vendégek!
Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntök mindenkit, akik eljöttek ma este együtt ünnepelni a végzőseinkkel. Nagy nap ez a családoknak, tanulóinknak és Nekünk is, hiába éljük már át sokadszorra ezt az eseményt.
A szalagtűzés hagyománya nagyon régre nyúlik vissza. Az első, maihoz hasonló bálokat az 1830-as években rendezték, ami még akkor a VALÉTÁLÁS szóra hallgatott. Ez a latin „VALATE” szóból ered, ami egyenlő az „ÉLJETEK BOLDOGUL” felkiáltással, mely egy útra bocsátó áldás is volt az iskola részéről.

Kedves Végzőseink!

Jelképesen utatokra bocsátunk most Titeket. Ma este folyamán az ezt jelképező szalagot tűzzük fel Nektek. A kis szalag és rajta az évszám magába sűríti az elmúlt 3 vagy 4 év ezernyi emlékét, a legboldogabb pillanatokat. Viseljétek büszkén szívetek fölött.
Nehéz elengedni Titeket. Sokan gondoljuk azt, hogy a ragaszkodás erőssé tesz minket; ragaszkodunk azokhoz, kik szívünkhöz ennyire közel állnak, és akiket ennyire megszerettünk. Az elengedés folyamán sok dolgot veszítünk el a múlt pillanataiból, de a mában megtalálja magát az a varázslat, mely az életünk új kapuján átsegít bennünket. Az ünnepség fényét erősebbé teszi, hogy együtt indulhatunk tovább ezen az új úton. Veletek vagyunk Mi, itt vannak szüleitek, barátaitok, hozzátartozóitok. Közösen segítünk elengedni még a régit, hogy befogadhassátok mától minden pillanatban azt, amik vagytok, akik lehettek, akivé válhatok.

Kedves Szülők!

Most Önökhöz szeretnék szólni. Hálásak vagyunk azért, hogy gyermekeiket kísérhettük útjukon és köszönjük, hogy ezzel a bizalommal megtiszteltek bennünket. Ígérjük, nem engedjük még el kezeiket, mivel életük egyik megmérettetése még hátra van. Hisszük, hogy közösen, együttműködve sikerül.
Kedves Kollégák!
Szeretném köszönetemet felétek is tolmácsolni. Köszönöm, hogy tudásotokkal, szakmai és emberi hozzáállásotokkal támogattátok a tanulóinkat abban, hogy most mindannyian itt állhassanak. Kérlek Titeket, hogy az eddigi lendületet tartva segítsük a fiataljainkat a céljaik elérésében.
Krúdy Gyula szavaival köszönök el: „Ezer szépet ígér a holnap, mosolyogva nézz a jövőbe hát!”

Halloween a Szászban!

A Diákönkormányzat kezdeményezésére a mai nap Halloween témájú volt! Jellmezbe bújhattak a kalandvágyók, smink mögé rejtőztek diákok, tanárok, és mindenki élvezhette a szünetekben a süteményvásárt és a jobbnál-jobb szendvicseket!

Köszönjük a lelkes részvétet a diákok részéről, és a szervezést a DÖK-nek és Nagy Fanni tanárnőnek

Október 23-i megemlékezés

Iskolánk diákjai Budapest történelmi helyszínein emlékeztek meg az október 23-i eseményekről. Október 21-én, pénteken elindultunk, hogy felkeressünk néhány olyan helyszínt, amely segít feleleveníteni az október 23-i eseményeket. Iskolánk diákjai, tanáraik vezetésével az alábbi helyszínekre jutottak el és helyben oldottak meg interaktív feladatokat:
  • Ötvenhatosok tere,
  • Kossuth tér, In memoriam 1956,
  • Hangár-hét
  • Kerepesi temető 21-es parcella,
  • Corvin negyen, 56-os pesti srác emlékmű,
  • Kilián laktanya,
  • Széna tér, 56-os emlékmű.
Köszönjük a humán munkaközösségnek a feladatlapokat és a szervezést!

Üzemlátogatás


A 11.a és a 11.b osztályok szeptember 6-án az iskolánk partneréhez, a Howden Hungary Kft. irodájába látogatott. A tanulók betekintést szereztek egy multinacionális cég mindennapjaiba. Köszönjük a lehetőséget!

Kísérő tanárok: Abai-Singer Klára, Emődi József, Pál Géza, Schein Ákos

Látogatás a Pénzmúzeumba

Nem mindennapi élményben volt része a K-5/13 kereskedő osztálynak. Ellátogatott a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontba, ahol interaktív módon fedezhette fel a gazdasági folyamatok működését, a pénzhasználat alapszabályait. Tárlatvezetéssel egybekötött program keretében többek között megemelhették az aranyrudat, tőzsdejátékban vettek részt és megcsodálhatták az „aranyvonatot” is.

A program Budai Sándor oktató kollégánk szervezésében valósulhatott meg

Projekthét "gólyáknak"

A 22/23-as tanév első hetén nagy szeretettel üdvözölhettük kilencedikes diákjainkat. Az összes szászos diák projekteken vett részt, ahol a ‘gólyák’ egymással és tanáraikkal ismerkedhettek és színes feladatokat teljesítettek. A ‘Készülj egy neves napra’ projektfeladat során remek művek készültek, ezeket az osztályok az év során még felhasználják.
Szervezők: Bognár Orsolya és a Szász oktatói