Menü Bezárás

10.h december 1.- A végzet órája

  1. december elseje szombat tanítási nap, téli vaskos, ködös szürkeség a városban, és hideg. Brrr…..

Az osztály talán kisebbik harmada választja a szórakozást.
Sugár Cinema – (Mozi) a helyszín, de előtte feladatok sora (kissé hosszúnak is találják), ügyes, szemfüles nézelődés a válaszok után kutakodva a helyszínen. Párhuzamos osztállyal is találkozunk, ismerős arcokkal, aki kaján mosollyal nézik, hogy bezzeg ők nem kaptak feladatot! Azért az egyik g-s tanulót motiválja a következő dolgozatban kapható többletpont és –némi segítséggel- de kitölti a lapot.
Nem vérre megy, lehet segíteni is egymásnak: ki az élesebb szemű, ki miből mit hall ki, mit lát szebbnek, vagy kevésbé annak, ízlés és divat, Advent és csillogás, a hangulatot valamiért már ez  – a kívülről kötelesnek ható tanóra színezetű feladvány is csak izgalmasabbá teszi.Többen veszik komolyan, mint ahányan nem, hiszen pár pontot dob a következő dolgozat eredményén. Lehet, hogy mégis lesznek jó kereskedőink? Vagy legalábbis tudatosabb vásárlóink.Kis szünet után a fődíj: egyöntetűen mindenkinek: a választott film.
Kényelmes XXI. századi mozibelső,.. ez azért bizony-bizony nem egy laptopról visszanézett ketyere hangját utánzó valami, ez egy Igazi Mozi, ami már bőven túl a száz ével ezelőtti kezdeteken, még mindég képes újat – és újabbat adni, szórakoztatni, izgalomban tartani, nem túlzás, szerintünk csaknem valamennyi korosztályt.
Ma John Belais ötlete alapján, Eli Roth rendezte The House with a Clock in Its Walls – „A végzet órája” threillerfilm/fantasy című mozijára esett a választás.

A 10 éves Lewis Barnavelt (Owen Vacarro), mikor a nagybátyjához, Jonathanhez (Jack Black) költözik, nem is sejti, hogy egy mágiával, varázslókkal, boszorkányokkal teli izgalmas világba csöppen. Új otthona, az ódon kastély megannyi titkot rejt, köztük a ház falában egy folyton ketyegő különös órát. Amikor Lewis halloweenkor véletlenül feltámasztja a holtakat, megkezdődik a versenyfutás az idővel. A bátor fiúnak varázsló bácsikájával és a szomszédban lakó belevaló boszorkánnyal, Florence-szel (Cate Blanchett) karöltve meg kell találnia az órát, hogy a fekete mágiát űző, holtából feltámadt gonosz varázslónő, Selena (Renée Elise Goldsberry) kegyetlen tervét megsemmisítsék, és megmentsék a világot a teljes pusztulástól. 


Elgondolkodtatóan érdekes olykor az arcokat figyelve mellettem, hogy lehet képes egy ilyen mesetörténet így, vagy úgy de izgalomban tartani a ma bőven tizenéves korosztályt, azt a korosztályt aki ilyenkor visszalép a gyerekkorba és izgul, nevet vagy felhördül.
Mára a filmvilág leforgatott „ezeregy” filmje után ellenben nagyon nehéz épp témában, ötletben  újat adni a nagyközönségnek, a szélese ívű korosztályoknak, akkor hát nyúljunk vissza a mese világához a ma technikáját hívva tökéletes segítségül.
Mosolyogva és elégedetten ért véget a vetítés, aki ma itt volt NYERT!
Néhány mondat, süti, üdítő, rövid tini csevegés a fotelekben, sokat dob a hangulaton, mindenki mosolyog: „Egész jó volt film, köszönjük”
Mindenki haza a szélrózsa irányába a város belseje felé.
Mi moziban voltunk.