SZOFTVERFEJLESZTŐ – TESZTELŐ

Informatika és távközlés ágazat

Szoftverfejlesztő – tesztelő

0001 technikumi képzés

Képzési idő: 5 év
Idegen nyelv: angol
Felvételi általános iskolai eredmények, a matematika központi és szóbeli felvételi vizsga eredménye alapján
Tervezett osztályok száma: 1

Képzési idő felnőtteknek: 8 hónap 

Informatika és távközlés ágazat

A szakmaterület az informatikai és infokommunikációs szakmákat foglalja magában. Rendkívül dinamikusan fejlődő területe az iparnak.
Az ágazat az informatikai rendszer- és alkalmazás üzemeltetéstől, a hálózatépítésen át, a szoftverfejlesztés és -tesztelésen túl, a távközlésig széles spektrumban kínál lehetőségeket a fiatalok számára, akik egyébként is nagyon nyitottak e terület felé.
Az informatika önálló tudományág, amely a különböző eszközökkel – de különösen a számítógéppel – megvalósított információkezeléssel, azaz az információ megszerzésével, (gyűjtésével), feldolgozásával, tárolásával, sokszorosításával és továbbításával foglalkozik.
Duális képzés keretében a szakmai gyakorlatokon jól felszerelt műhelyekben, modern vállalati helyszíneken, munkavégzés közben korszerű eszközpark segítségével sajátíthatják el a magas szintű ismereteket.
Az ágazat szakmái jó választást jelentenek mindazoknak, akiket érdekel az internet, a számítógép működése és rejtelmei vagy a programozás és a telekommunikáció. Az itt végzett szakemberek gyorsan képesek elhelyezkedni, mivel keresett szakemberek a munkaerőpiacon.
Továbbtanulásukhoz jelen képzések biztos alapot adnak.


Szoftverfejlesztő és- tesztelő

Informatika és távközlés ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A Szoftverfejlesztő és- tesztelő technikus olyan szakember, aki képes webes- és asztali alkalmazást (szoftvert) tervezni, fejleszteni, tesztelni és dokumentálni. A programozási feladatokon túl adatbázisok tervezését és kezelését is elvégzi.
Csapatban dolgozva együttműködik a szoftverfejlesztési projektben résztvevő többi munkatárásával, képes a csoportmunkát támogató fejlesztői eszközök hatékony használatára.

KOMPETENCIAELVÁRÁS
Informatikai ismeretek, logikus gondolkodási és problémamegoldó képesség, ügyfélközpontú hozzáállás, rendszerszintű gondolkodás, együttműködési készség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
– számítógépet kezel, üzemeltet;
– fejlesztéshez szükséges szoftvereket telepít, használ;
– weboldalakat tervez és kódol;
– webes kliens és szerver oldali alkalmazásokat tervez és fejleszt;
– asztali alkalmazást (szoftvert) tervez és fejleszt;
– szoftvereket tesztel;
– adatbázisokat tervez és kezel;
– csoportmunkát és együttműködést támogató szoftvereket használ;
– erőforrást és időszükségletet határoz meg.

Ajánlott minden fiatal számára, akit az informatikai szoftverek világa nemcsak vonz, hanem azok fejlesztése, tökéletesítése is érdekel.