Határtalanul

2019/2020-as tanév

2019. szeptember 24-27.

„Kolozsváros, olyan város, benne lakik a mészáros,

benne lakik a mészáros, kinek neve, Virág János…”

Csendült a dal a programban részt vevő Szászos diákok ajkáról, mikor kezdetét vette a Határtalanul program 2019 őszén. Lelkes csapat indult Erdélybe, hogy ismerkedjenek a határon túl élő honfitársaink történelmi múltjával, hagyományaival, kiválóságaival, és nem utolsó sorban a kolozsvári Líceumban tanuló diáktársak képzésével, diákéletével.

Nagy izgalommal készültünk az utazásra. Előkészítő órán gyűjtöttük az ötleteket: mit nézünk meg, hogyan tervezzük utunkat, hogy minél tartalmasabb utunk legyen.  Az ötletelés során rájöttünk, sokat tudunk Erdély történelméről. Ám be kellett látnunk azt is, hogy rendszerezni kell ismereteinket. Sokat tanulhatunk egymástól, és ezáltal teljesebbé tehetjük élményeinket.

Jó hangulatban telt az út első állomásunkig. Nagyvárad elvarázsolt minket, a Kanonok sor igazi meglepetés volt. Ezt csak fokozta a hangulatos belvárosi séta, a századelő hangulatát idéző városrészek bebarangolása. Jártunk a Székesegyházban, felfedeztük a Szigliget Színházat, a Sas palotát, szobrokat, emléktáblákat nézegettünk, s közben a történelem órán és az előkészítő foglalkozáson hallottakat idéztük, hogy teljesebb legyen az élmény.

Folytatva utunkat, bepillantottunk a kisebb falvak életébe, csodálkoztunk egy-egy ökrös szekér feltűntén, hisz ilyen élménnyel ritkán találkozik az itthon diák. Út közben a táj csodálattal töltött el minden utazót. Késő este volt, mikor megérkeztünk szálláshelyünkre, Magyarlónára, ahol nagy szeretettel fogadott minket a panzió tulajdonosa. Berendezkedtünk, finom vacsorát kaptunk.

Másnap Kolozsvár volt látogatásunk fő célpontja. Elsőként a város főterén barangoltunk, Mátyás szobránál koszorúztunk, majd a Farkas utcai református templomot kerestük fel.

Innen csak egy ugrás volt a vendéglátó iskola, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum felkeresése.                         Itt már vártak minket, és elmondták, hogyan zajlik náluk a képzés, milyen módon zajlanak az órák. Kedves hangulatú találkozóra került sor az ottani tanárok és diákok szervezésében.

Ezt követően, bár az eső eleredt, nem hagytuk ki a Házsongárdi temető felkeresését sem, ahol magyar vonatkozású írók, költők, művészek, tudósok síremlékeit látogattuk meg egy-egy szál virágot elhelyezve a sírkövön.

Délután kirándulás vette kezdetét a környéken. Eljutottunk Boncidára, Bánffyhunyadra, Torockóra, elmentünk Válaszútra, túráztunk volna a Tordai hasadékban, de a zuhogó eső átírta terveinket.

Közösen töltöttük az estét, jó hangulatban gyűjtöttük a közös élményeket, fényképeztünk, címeket cseréltünk, jó kedvűen játszottunk, daloltunk, történeteket meséltünk egymás szórakoztatására. Közben elmondtuk terveinket a magyarországi utazásról. Mivel egyet értettek leendő vendégeink terveinkkel, megállapodtunk a részletken. Jó volt érezni, barátok között vagyunk, mintha rég ismertük volna egymást, úgy teltek-múltak az együtt töltött órák.

Reggel, a ködfátyolos táj látványa sokunkat meglepett. Úgy gondoltuk, hangulatromboló lesz a szürkeség hazafelé menet, ám nem történt így. Jó kedvűen szálltunk le az autóbuszról Kőrösfőn, elmentünk a kirakodó vásárba, majd a Vasvári emlékműnél koszorúkat helyeztünk el. Ekkor még nem gondoltuk, hogy a kalotaszegi látnivalók milyen nagyszerű élménnyel ajándékoznak majd meg. Fájó érzés volt, hogy hamarosan utunk végéhez közeledett. Hazatérve Budapestre sok mesélnivalónk volt, amit a fotókkal nem volt nehéz bizonyítani. Szerencsére a fotók igazolták, hogy tartalmas, élményekben gazdag kirándulásban volt részünk.

2019. október 10-13.

Nagyon vártuk vendégeinket, hisz nagyon fontos volt számunkra, hogy legalább olyan tartalmas programot szervezzünk, amit mi is kaptunk.

A csoport érkezését követően iskolánk felkeresésével vette kezdetét a projekt. A feladatok egyeztetése után a szálláshely elfoglalása következett. Ezt követte a fővárossal való ismerkedés: Városliget, Hősök tere, Szépművészeti Múzeum, Vajdahunyad vára, Bazilika, Magyar Tudományos Akadémia, Bazilika, Duna-korzó, 2-es nosztalgia villamos panoráma útja stb.

A második nap reggelén kezdetét vette a tényleges közös munka. A diákok a projekttermék létrehozásához kezdtek. Megszületett a közös üzleti vállalkozás, az üzleti terv, elkészült a projekt adminisztrálása. Mind ez vegyes csapatokban, együttműködéssel, együtt gondolkodással, ami először kicsit döcögött, de egy-kettőre egy rúgóra járt a csapattagok esze. Egyre jobb megoldások születtek. Így a bemutató mindenki számára sikerélményt jelentett.

Ezt követően a jutalom – a közös kirándulás – nem maradhatott el. Elindult a csapat a szentendrei Skanzenbe, megismerték a várost, elmehettek Visegrádra, boboztak, túrázták, vársétán vettek részt vendégeink, majd az esztergomi Bazilika csendje jelentette mindenki számára a megpihenést.

Este bejártuk a budai várat, megnéztük a Mátyás templomot, a Halászbástyát, majd közös programon búcsúztak az újdonsült barátok egymástól. Megcsodáltuk az esti Budapestet.

A program az utolsó napon a Nemzeti Múzeum látogatásával fejeződött be. Tárlatlátogatással és a Múzeumkert bejárásával ért véget a program.

„Határtalanul” elégedettek voltunk, hisz mindenki számára tanulságos, szép napokat zártunk EGYÜTT!

Szülői vélemény a programról